Wiki-ordlista från NORIAN

Intjänande semesterår.

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

Intjänande semesterår är ett begrepp man använder inom lön som visar under vilken period den anställde tjänar in den semester som hon/han har rätt att ta ut påföljande år. Perioden för intjänande semesterår är 1 april - 31 mars.

Semesterår

Motsvarande period närmast efter intjänande året kallas förs semesteråret och det är då den intjänande semesters utbetalas i form av semesterlön. Med semesterår menas den tolvmånaders period under vilken semestern tas ut.

Enligt semesterlagen är huvudregeln att anställda har rätt till 25 semesterdagar per semesterår.

Om den anställde inte har arbetat under hela intjänande året har den anställde fortfarande rätt till 25 dagars semester under semesteråret men endast med semesterlön (ersättning) för dom dagar den anställde tjänat in.

Det förekommer även att arbetsgivare avtalar 30 dagar med anställda tjänstemän som kompensation för ej ersättning av arbetad övertid.

Kalenderår

Om en arbetsgivare inte följer semesterlagen utan istället arbeta med kalenderår för semester till sina anställda innebär det att den anställde tjänar in sin semester samma år den skall tas ut i ledighet. Perioden för kalenderår är 1 januari - 31 december.


Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x