ANK - Kundreferens


NORIAN KUNDREFERENS

”Fördelaktigt för oss att sälja begagnade kranar i Euro.”

ANK startade upp verksamheten för ungefär tre år sedan och består av två bolag, ett i Rælingen, Norge, och ett i Göteborg. Vi är tre partners som äger bolagen och vi har lång erfarenhet inom branschen, berättar Martin Andersson, VD på ANK AB.

Det vi gör på ANK är att vi säljer och hanterar mobilkranar. Martin berättar vidare om hur de, efter att ha krigat på under nästan ett år, erövrade en agentur med ett bra kranmärke och att det därefter har börjat snurra på extra snabbt. Vi säljer nya kranar, delar till kranar och vi hjälper företag att sälja begagnade kranar, vilket innebär att vi ”tradar”. Kranaffärer, som genomförs i vår del av världen, görs idag i Euro vilket gör det rejält fördelaktigt för oss i Sverige att sälja begagnade kranar.

Varför valde ni NORIAN?

Vi startade vår verksamhet med tomma händer och från början arbetade jag ensam här på kontoret och tog hjälp av en ekonom för vissa uppgifter. För vårt norska bolag outsourcade vi vår hantering av ekonomi och löner till NORIAN och när vår tillväxt tog fart i Sverige blev det därför naturligt att gå på samma spår i Sverige.

Fanns det någon oro inför förändringen?

Nej, jag såg ingen risk med att samarbeta med NORIAN. Jag kände dock en ovisshet om hur mycket tid det skulle ta för mig och till vilken kostnad.

Jag uppfattar att allt har gått smidigt ur både perspektiven, dvs min tid och kostnaden. Jag valde att skicka allt jag kunde till de duktiga tjejerna i Vilnius. Det har fungerat bra.

Jag är positivt överraskad. Trodde inte att det kanske skulle vara så enkelt och så bra som det är. Tjejerna i Litauen är jätteduktiga på språket och de ställer tydliga frågor och ger tydliga svar.

Hur upplevde du överlämningen till NORIAN?

Jag släppte allt. Ni på NORIAN fick behörighet till vårt affärssystem. Vi svarade på vissa frågor, några frågor struntade vi i och ni redde ut det ändå. NORIAN gick genom konto för konto och vissa poster behövde ni utreda för att lösa, säger Martin.

NORIAN som samarbetspartner

Jag har inte mycket att jämföra med men jag är nöjd och belåten och tycker att det fungerar på ett bra sätt. Jag skulle beskriva samarbetet som enkelt, det är lätt att jobba med er.

På frågan om Martin får det stöd och den hjälp han behöver svarar han: Jag tycker det fungerar bra och eftersom jag inte är någon ekonom själv så behöver jag veta att det är ordning och reda på ekonomin. Nu kan jag dagligen se hur mycket vi har på bankkontot och hur mycket vi har fakturerat. Jag känner att det fungerar bättre nu än innan och jag behöver inte engagera mig så mycket om bokföringen då jag ser att allt fungerar. NORIAN ligger mer i fas än innan vad vi gjorde när vi hanterade det själva.

Har din syn på outsourcing förändrats sen samarbetet med NORIAN?

Det skulle jag inte säga. Jag är av den skola att, oavsett om man ska lämna bort bokföringen, så vill man ha en uppfattning av hur processen fungerar. Jag vet hur jag får fram mina siffror och jag kan få  siffor in och ut ur affärssystemet. Har jag den kunskapen så kan jag känna mig trygg med att lämna bort bokföringen. För det är ju så att, hur mycket jag än lämnar bort, så står jag ändå kvar med ansvaret för bolagets siffror.

Om vi tittar framåt, vilka förväntningar har du på samarbetet?

I min värld så blir det enklare när man lär känna varandra och man finner bättre rutiner. Jag får tex dåligt samvete när jag får en påminnelse om att jag glömt tidsrapporteringen inför lönekörningen men som tur är får jag påminnelsen från NORIAN.

Framöver så ser jag att vi fortsätter som vi gör men med fler rutiner. Kanske en genomlysning framöver för att gå genom processerna och se över hur artiklar styrs  samt att vi ska jobba för att kunna nyttja systemet mer -  allt för att minska handpåläggning, säger Martin.

Personligen, tycker jag att det är trevligt med personliga relationer även vid en outsourcing. Jag uppskattar att det inte fladdrar förbi en massa människor utan det är trevligt att ha en relation även om det är via en dataskärm. Jag uppskattar också enkelhet och tydlighet!

Redo för framtidens ekonomitjänster?

Vi på NORIAN är marknadsledande inom robotisering av ekonomi- och lönetjänster. Det gör att vi kan erbjuda oslagbar kvalitét, pris och kompetens som säkerställer er konkurrensfördel på marknaden.