Terminalglasögon

Wiki-ordlista från NORIAN

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom
Service Manager, Payroll

Terminalglasögon


Terminalglasögon är något som arbetsgivaren enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter skall tillgodose den anställde med, vid behov.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 1998:5) ska alla anställda, som arbetar mer än en timme om dagen vid bildskärm, genomgå en synundersökning på arbetsgivarens bekostnad.

Om den anställde behöver glasögon för bildskärmsarbete, räknas dessa som ett arbetsredskap och arbetsgivaren står för kostanden.

Om arbetsförhållandena innebär att synavståndet varierar mycket, från ca 35 cm till ca 200 cm, kan så kallade närprogressiva glas behövas. Även i det fallet kan arbetsgivaren betala glasögonen utan att det uppstår någon kostnad eller förmånsbeskattning för den anställde.

Om den anställde behöver glasögon av annat skäl än bildskärmsarbete och får glasögonen betalade av arbetsgivaren är detta däremot en skattepliktig förmån.

Beskattning

Förmån av terminalglasögon skall inte tas upp i den anställdes underlag för preliminärskatt och är inte heller underlag för arbetsgivaravgifter.

Om det däremot uppstår en skattepliktig förmån, t.ex. privata glasögon, skall marknadsvärdet av dessa ingå i underlaget för beräkning av preliminärskatt och arbetsgivaravgifter och även tas upp på den anställdes kontrolluppgift, som annan förmån.Dela gärna och sprid kunskapen!

Pic-text-kontakt@2x
 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x