Wiki-ordlista från NORIAN

Arbetstidsförkortning.

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

Arbetstidsförkortning(ATK) är ett system som syftar till att förkorta arbetstiden för de anställda. Det är kollektivavtalen som reglerar arbetstidsförkortningen.

Hur fungerar det?

Med arbetstidsförkortning tilldelas den anställde ett arbetstidskonto/arbetstidförkortningskonto där arbetsgivaren gör avsättningar, enligt kollektivavtal, i tid och/eller pengar. Avsättningar i tid görs oftast baserat på arbetad tid och avsättningar i pengar som en procentsats på utbetald lön. För att kunna följa den anställdes intjänande och uttag av arbetstidsförkortning rapporteras tiden numera oftast i lönesystemet.

Uttag

En anställd som enligt kollektivavtal har rätt till arbetstidsförkortning kan i enlighet med kollektivavtalet ta ut avsättningen avseende arbetstidsförkortningen som betald ledighet, pensionspremie eller kontant ersättning.


Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x