Wiki-ordlista från NORIAN

Förmåner

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll


När en arbetsgivaren ger den anställde ersättning i annan form än pengar.


Vanliga förmåner i Sverige är:


Bilförmån:


När en anställd har en tjänstebil som den anställde även får använda privat ses detta som en bilförmån. Denna sorts bilförmån är skattepliktig för den anställde.


Personalvårdsförmåner:


Personalvårdsförmåner innebär förmåner av mindre värde och som syftar till att skapa trivsel i arbetet. Det kan vara friskvårdsbidrag, motionsaktiviteter och enklare förfriskningar som kaffe eller frukt på arbetsplatsen. Dessa förmåner beskattas inte den anställde för.


Löneväxling


Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin bruttolön mot en förmån. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande.


Vad gäller för arbetsgivaren?

Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgift på de anställdas förmåner. Det är viktigt att arbetsgivaren säkerställer att de anställda med förmåner beskattas enligt gällande regler. Skulle den anställde inte ha arbetat och tjänat in bruttolön kan arbetsgivaren inte dra skatt på förmånen utan då kommer Skatteverket att justera det på den anställdes årliga deklaration. Ersättning som du skall betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på, skall dina anställda betala skatt på.

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x