Gratifikation

Wiki-ordlista från NORIAN

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom
Service Manager, Payroll

Gratifikation


En gratifikation kan likställas med en gåva från en arbetsgivare til en anställd.

En arbetsgivare kan ge en anställd en gratifikation eller gåva vid vissa speciella tillfällen, t.ex. jubileum. I Inkomstskattelagen finner man regelverket för när en gratifikation eller gåva kan ges samt hur den skall hanteras skattemässigt.

Olika gratifikationer

Om en arbetsgivare i samband med ett jubileum lämnar en gratifikation till de anställda i form av värdepapper, t.ex. obligationer, aktier eller optionsrätt, ska detta beskattas som kontant lön.

En gratifikation kan också lämnas till en anställd för väl utfört arbete eller som belöning för andra insatser. En sådan gratifikation är att betrakta som ersättning för arbete och ska vara underlag för beräkning av preliminärskatt.

Ibland kan arbetsgivaren, som en gratifikation efter viss tids anställning, bjuda på en resa. Värdet av en sådan resa är en skattepliktig förmån som ska vara underlag för beräkning av preliminärskatt.Dela gärna och sprid kunskapen!

Pic-text-kontakt@2x
 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x