Wiki-ordlista från NORIAN

Grundbok.

Vad är Grundbok?

Jag guidar dig igenom svaret

Förr i tiden skrevs allt bokföring för hand i böcker. Företagen använde en grundbok (dagbok) där affärshändelsen skrevs in i den följd de inträffade. Sedan fanns det en huvudbok där affärshändelsen skrevs in systematiskt, med konto. Numera används bokföringsprogram som med automatik för över uppgiften i huvudboken efter att uppgiften lagts in i grundbokföringen.

Definition enligt lagen - Grundbokföring och huvudbokföring

Bokföringslagens 5 kapitel handlar om löpande bokföring och verifikationer. I första paragrafen beskrivs vad grundbokföring och huvudbokföring är:

"1 § Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat.


Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Åsa Källbäck - Service Manager, Payroll

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x