Wiki-ordlista från NORIAN

Kapitalomsättningshastighet

Vad är Kapitalomsättningshastighet ?

Jag guidar dig igenom svaret

Kapitalomsättningshastigheten ( ENG: capital turnover rate ) är ett nyckeltal och visar hur effektivt en verksamhet använder kapitalet i förhållande till omsättningen.


Ju högre mått ett företag har kapitalomsättningshastigheten desto mindre bundet kapital finns det i ett företag.


Generellt mått för kapitalomsättningshastighet som gäller för alla företag oavsett bransch är därför svår att uppskatta.


Formel:


Omsättning / Totalt kapital(balansomslutning) = Kapitalomsättningshastighet


Kapitalintensiva branscher (bolag med egen tillverkning) har oftast kapital bundet i maskiner, inventarier och varulager och har därmed generellt sett en lägre kapitalomsättningshastighet än exempelvis tjänsteföretag.


Bind så lite kapital som möjligt


Allt kapital i ett förtag kostar pengar. Oavsett om det är kapital tillfört av ägare eller långivare, och därför är det viktigt att binda så lite kapital som möjligt i verksamheten. Producerande företag kan genom att minska sitt varulager och öka försäljningen öka kapitalomsättningshastigheten.

Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Ylva Björkhagen- Service Manager

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x