Wiki-ordlista från NORIAN

Kreditfaktura

Jag guidar dig igenom svaret.

Ylva Björkhagen - Service Manager

En kreditfaktura (Eng: credit note, credit invoice) är en faktura som korrigerar en ursprunglig faktura.


Den skall utfärdas som en vanlig faktura med skillnaden att beloppet skall vara negativt samt att det skall framgå "er tillgodo" istället för "att betala".


Fakturan skall innehålla fakturanummer samt fakturadatum och det skall framgå vilket belopp som korrigeras. Momsen skall öven specificeras på olika momssatser enligt den ursprungliga fakturan. Enligt skatteverket skall det även framgå en hänvisning till ursprungsfakturan eller om flera kreditfakturor att det hänvisas till aktuell period.


En kreditfaktura kan även kallas omvänd faktura, minusfaktura eller kreditnota.


Hantering av en kreditfaktura i samband med bokslut:


Vid inköp: Kreditfakturor får kvittas mot debetfakturor om det är kopplat till samma leverantör varmed posten hamnar under posten leverantörsfakturor. Men är det så att det på denna leverantör endast finns en kreditfaktura skall den i stället betraktas som en kortfristig fordran. En bokning mot konto 1689 (övriga kortfristiga fordringar) är ett alternativ.


Vid försäljning: Kreditfakturor får kvittas mot debetfakturor om det är kopplat till samma kund varmed posten hamnar under posten kundfakturor. Men är det så att det på denna kund endast finns en kreditfaktura skall den i stället betraktas som en kortfristig skuld. En bokning mot konto 2899 (övriga kortfristiga skulder) är ett alternativ.

Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Ylva Björkhagen - Service Manager

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x