Med hjälp av automatisering och utveckling av ekonomiprocessen gör vi ekonomichefen starkare

Av Lars Belsnes 3. augusti, 2020

Som controller hos NORIAN agerar du som rådgivare och stöttepelare till våra kunders CFO:er. Du kan se rollen som en CFO till en annan CFO och för mig har rollen varit både utvecklande och positivt utmanande.

Lars Belsnes berättar om varför han väljer att arbeta hos NORIAN.

Ibland får jag frågan varför jag arbetar på en bokföringsbyrå. Det vi gör uppfattas uppenbarligen som tråkigt och fyrkantigt och detta samstämmer inte helt med den, i all blygsamhet, energiska person som jag annars framstår som.

Detta är förmodligen också en av anledningarna till varför jag trivs så bra här: NORIAN arbetar med redovisning och levererar kvalitet på detaljnivå. Samtidigt är vi allt annat än ett traditionellt redovisningsföretag.

EKONOMISK RÅDGIVARE

I denna blogg vill jag inte bara berätta om NORIAN och vad vi gör utan jag vill också vända mig till dig som är redo att för en ny utmaning. NORIAN växer och vi letar efter nya erfarna kollegor som kan agera rådgivande och konsulterande partner till våra kunder. Jag ser att många civilekonomer med CFO-ambitioner siktar på att arbeta hos de stora aktörerna på marknaden. En tjänst hos ett redovisningsföretag rankas inte lika högt på önskelistan över drömjobb.

Jag skulle vilja hävda att inställningen till arbete på ett redovisningsföretag inte skulle vara lika utmanande utan det handlar främst om bristen på kunskap om hur vi arbetar. På NORIAN är vi ett energiskt gäng som ger våra kunder råd i många frågor och vi utmanas kompetensmässigt varje dag.

Läs gärna: Vem är den bästa leverantören inom outsourcing av ekonomi- och lönetjänster?

ROBOTISERING

En av de största skillnaderna från ett typiskt redovisningsföretag är vår leveransmodell, där mycket av det operativa arbetet för våra kunder utförs av vårt leveransteam i Vilnius, Litauen. Här har vi en extremt kompetent miljö, sammansatt av kunniga kollegor som faktiskt även pratar norska och svenska.

Även vår inställning till teknik skiljer sig från många andra företag. Automation och robotisering är vardagliga verktyg, där målet är att eliminera manuellt rutinarbete, något som med fördel kan överlåtas till algoritmerna.

Lars Belsnes, Head of finance på NORIAN

 

NEARSHORE

Nu har du antagligen insett att vi arbetar med outsourcing. Med verksamhet i Vilnius kallas det nearshore, då det är relativt nära till Vilnius i Litauen. Vi har ett nära samarbete med kollegorna där, både genom workshops tillsammans med våra kunder, intern kompetensförbättring samt genom daglig kommunikation om leverans. Vi har även ett koncernbolag i Polen med nearshoring så inga av våra nearshorings kontor är långt borta, vilket gör att vi undviker långa resor, som kan skapa märkbara logistikproblemen för familjelivet.

STRATEGISK PROJEKTLEDARE

I praktiken handlar ett jobb som mitt - och kanske snart ditt - om att vara den strategiska projektledaren för flertal kunder. Dagligen är jag rådgivare och konsulterande partner både internt och externt.

Jag ser till att den operativa chefen för varje team, hos oss kallad Service Manager, har kunskap och handlingsplan för att utföra sitt jobb.

CFO FÖR CFO

Samtidigt är jag också partner till kundens CFO, en slags CFO för flera CFO:er. Här är de riktigt spännande uppgifterna. CFO:er letar ofta efter smarta lösningar som ger effektivare drift och stärker processer samt slutresultat. Det kan till exempel handla om att ge bra input för årsredovisningar och skattedeklarationer. Då är det kul att gräva djupt i sin egen kunskapsbank och använda sina erfarenheter för att uppfylla förväntningar.

Det är ännu roligare när jag lär känna kunden på djupet och lyckas se utmaningar och problem samt komma med förslag på lösningar innan CFO:n själv tar upp frågan. Det är vad som kallas att vara proaktiv.

TEKNIK OCH EKONOMI

Ibland krävs det att man läser in sig på ett problem och även tar hjälp av kunniga kollegor. Detaljer om automatisering och robotisering hanteras av specifika team på NORIAN och de har mycket bra kunskap att förmedla både internt och externt.

Men det krävs också att du har förståelse för tekniken och hur sådana verktyg bidrar till de ekonomiska strategierna.

Läs gärna: Robotisering – automation som ger ökad konkurrenskraft

INSPIRATION OCH SÄLJ

Under många år i ett yrkesliv som ekonom har jag arbetat med de flesta processer. Jag har varit ekonomichef i flera företag, inklusive CFO, men jag har också arbetat med traditionell redovisning. Mitt CV påvisar erfarenheter från både amerikanska och nordiska aktörer.

Detta har gett mig grunden för att hantera en mångfacetterad roll hos NORIAN. Det som motiverar mig mest är den strategiska delen. Att vara en rådgivare som inspirerar både kollegor och kunder. Samtidigt bör du kunna se möjligheter för merförsäljning och kontinuerligt bygga upp kontakter som kan leda till nyförsäljning.

Det var också något annat som lockade mig till detta jobb, där redovisning och ekonomi inte bara är en intern supportfunktion, utan själva produkten som levereras.

Mer information om outsourcing av ekonomi- och lönetjänster finns på vår hemsida.

DJUP KOMPETENS

Som du förstår har NORIAN mer att erbjuda än bara redovisning. Vi behöver kollegor med djup ekonomisk expertis och egna erfarenheter från utmaningar vi kan komma att hjälpa våra kunder med.

Med andra ord, du kanske inte är helt färsk från skolbänken, utan du har skaffat dig professionella erfarenheter.

KULTUR

Vi har en fantastisk kultur i NORIAN som kännetecknas av att det är högt i tak och ett stort engagemang för att leverera god kvalitet. Samtidigt har vi mycket roligt tillsammans, vilket är viktigt för trivseln på jobbet. De årliga tillställningarna, med hundratals kollegor från de olika länderna inom koncernen, är mycket trevliga och givande.

Du kan verkligen känna atmosfären av att vi är ett certifierat ”Great Place to Work”-företag och även har blivit utnämnt till årets privata arbetsgivare i Litauen.

Kan det vara dags att se över prioriteringarna på önskelistan över olika företag? Mitt råd till dig är att vidga vyerna.

Läs gärna mer om hur det är att arbeta på NORIAN på vår hemsida under ”om oss” samt under karriär. Använd gärna formuläret under karriär.

Av: Lars Belsnes

Lars är ”Contract Manager” (KAM) på NORIAN och har varit en del av företagsledningen sedan 2009. Han ingår även i partnerprogrammet i NORIAN koncernen. Lars är certifierad revisor med mer än 35 års erfarenhet av ekonomi och redovisning, och han har dessutom varit ansvarig för ekonomin i flertal företag inom olika branscher.

Jessica Lindgren

Country Head Sweden

Om bloggen

På NORIANS blogg hittar du tips om outsourcing, redovisning, lön och automatisering av processer. NORIANS kunniga medarbetare delar med sig av sina erfarenheter inom ekonomi och lön för att uppnå en mer värdeskapande, kvalitativ och trygg process. Innovation, smarta lösningar och automation är viktiga delar för företag för att de ska kunna optimera flöden och säkerställa kostnader samt företagets framtid! Vi delar även med oss om våra tankar och erfarenheter om outsourcing!

Resurser

Pic-text-kontakt@2x

Stora och små företag litar på NORIAN


Stora och små företag litar på NORIAN

Stora och små företag
litar på NORIAN

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x