Wiki-ordlista från NORIAN

Mertid.

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

Mertid innebär att en deltidsanställd arbetar utöver ordinarie arbetstid dock ej mer än en heltidsanställd på samma arbetsplats.

Till exempel en deltidsanställd har en ordinarie arbetstid på 20 timmar i veckan. Normalarbetstid för en heltidsanställd är 40 timmar i veckan. Vid en tillfällig arbetsökning så måste den deltidsanställda arbeta 30 timmar i veckan då blir 10 timmar mertid.

Arbetsgivaren skall ersätta den anställde med en mertidsersättning. Det är oftast reglerad i kollektivavtalet som finns på arbetsplatsen. Saknas kollektivavtal ska arbetstagaren komma överens med arbetsgivaren om vilken ersättning som ska ges för arbetad mertid.

Det vanligaste sättet att räkna fram mertid är:

månadslönen/3,5 x veckoarbetstiden.

Övertid

Om en deltidsanställd arbetar mer än normaltid för en heltidsanställd på arbetsplatsen skall timmarna utöver normaltid ersättas med övertidersättning vilket regleras i kollektivavtal.


Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x