MOSS är en förkortning på Mini One Stop Shop.
Vad innebär och vilka skall använda MOSS?
E-tjänsten Mini One Stop Shop vänder sig till företagare som har försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster till köpare som är privatpersoner i andra EU-länder och där säljaren inte är etablerad. Är sätet eller det fasta driftstället i Sverige kallas detta identifieringsstat.
Vart vänder man sig för att registrera sig för MOSS?
Man registreras för e-tjänsten hos Skatteverket genom att skicka in en ansökan.
Vem är ansvarig för att redovisa och betala moms till Skatteverket?
Som företagare och säljare ansvar man för att redovisa och betala moms till Skatteverket och vill man inte använda sig av e-tjänsten kan man som företagare behöva registrera sig för moms i varje land där man säljer digitala tjänster i. Man kan dock inte använda både e-tjänsten och registrera sig i annat land.
Finns det undantag från att registrera i MOSS?
Försäljning av digitala tjänster till privatpersoner i Sverige omfattas inte av MOSS, detta redovisas i den vanliga momsdeklarationen.
När kan man börja registrera i MOSS?
Efter att ansökan inkommit till Skatteverket börjar registrering av MOSS gälla från den första dagen i kalenderkvartalet.
Om det är första gången man som företagare säljer tjänster som omfattas av MOSS kan man använda tjänsten från dagen för den första försäljningen, då skall registreringen hos Skatteverket ske senast den 10:e i månaden efter försäljningen.
Vilken valuta skall anges i MOSS deklarationen?
Beloppen och även momsen i en MOSS deklaration skall anges i euro och betalningen skall göras via EU-betalning till valutakontot i euro hos Skatteverket.
Hur ofta skall MOSS deklaration lämnas in till Skatteverket?
Deklarationen lämnas in för varje kalenderkvartal senast den 20:e i månaden efter periodens utgång. Har man inte haft någon försäljning under kvartalet lämnas en nolldeklaration in.
Dela gärna och sprid kunskapen!