Wiki-ordlista från NORIAN

Nettoomsättning

Vad är nettoomsättning?

Jag guidar dig igenom svaret

Nettoomsättningen (ENG: net sales; net turnover ) är företagets sammanlagda försäljning från sålda varor och tjänster, med avdrag för lämnade rabatter, moms och andra avgifter som är relaterade till intäkten.

Vilka intäkter ingår inte i nettoomsättningen?

Rörelseintäkter, såsom gåvor, bidrag och medlemsavgifter, är inte relaterade till nettoomsättningen då den de inte är kopplade till försäljningsintäkter. Ideella föreningar är dock undantagna och får räkna med sina medlemsavgifter i nettoomsättningen.

Vad används begreppet nettoomsättning till?

Nettoomsättningen ger en riktlinje för att se hur verksamheten går och dess kapacitet att tjäna in pengar genom försäljning. Dock tar det ingen hänsyn till kostnaderna och visar därmed inte hur lönsam verksamheten är. Nettoomsättning utgör en stor del när man bestämmer företagets storlek, vilket i sin tur ligger till grund för vilket typ av redovisning företaget ska ha samt hur ofta momsen ska betalas till Skatteverket. Ett företag med mindre än 3 miljoner i nettoomsättning får tillämpa kontantmetoden och får även lämna ett förenklat årsbokslut, medan ett större ska använda faktureringsmetoden och ska lämna en årsredovisning.

Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Ylva Björkhagen- Service Manager

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x