Wiki-ordlista från NORIAN

Pantbrev

Vad är pantbrev?

Jag guidar dig igenom svaret

Vad är ett pantbrev?

Ett pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för ett lån.

Tidigare var pantbreven utfärdade på papper men numera registreras pantbreven elektroniskt, så kallade datapantbrev. Både de tidigare pantbreven och de nya datapantbreven finns samlade hos Lantmäteriet. Nya pantbrev utfärdas av Lantmäteriet mot en avgift. Avgiften är en grundavgift för administrationen och två procent av pantbrevets belopp.

När används pantbrev?

Vid lån för att köpa en ny fastighet eller när befintligt lån utökas på en fastighet som redan innehavs av ägaren, kan fastigheten användas som säkerhet för lånet. I samband med att en fastighet används som säkerhet för lånet görs en inteckning i fastigheten och pantbrevet är beviset på inteckningen. Om en fastighet säljs följer pantbrevet med till den nya ägaren. Det betyder att om bostadens förra ägare redan har lån på fastigheten kan det finnas befintliga pantbrev som övergår till köparen och som då fungerar som säkerhet för dina lån.

Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Ylva Björkhagen- Service Manager

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x