Resultatkonto

Wiki-ordlista från NORIAN

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Ylva Björkhagen - Service Manager

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Ylva Björkhagen
Service Manager

Resultatkonto


Ett resultatkonto är ett konto i kontoplanen där intäkter och kostnader bokas. Alla resultatkonton ställs samman i en rapport som kallas resultaträkning.

Bokföring av resultatkonto

Alla konton delas upp i resultatkonton respektive balanskonton. I baskontoplanen hittar man resultatkonton i kontoklass 3-8.

Intäkter bokförs på konton i kontoklass 3 och på kreditsidan. Kostnaderna bokförs på konton i kontoklass 4 till 7 och på debetsidan. Kontoklass 8 delas av intäkter och kostnader så det är viktigt att förstå skillnaden mellan hur intäkter ökar på kreditsidan och att skulder ökar på debetsidan.

Analys

Resultatkonton bör analyseras minst en gång i månaden för att säkerställa resultatet. Detta görs mot budget men även mot tidigare månader.Dela gärna och sprid kunskapen!

Pic-text-kontakt@2x
 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x