Särskild A-skatt

Wiki-ordlista från NORIAN

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom
Service Manager, Payroll

Vad är särskild A-skatt?Den som har A-skatt kan även ha särskild A-skatt, så kallad SA-skatt. Vid A-skatt gör arbetsgivaren ett skatteavdrag för löneutbetalningen medan den anställde själv betalar in den skatt som inte täcks av avdraget.

SA-skatt är vanligast för:

  1. Delägare i handelsbolag eller kommanditbolag som betalar skatt och egenavgifter på sin andel av bolagets överskott
  2. Näringsidkare eller företag som inte ansökt om eller kan få godkännande för F-skatt, eller som fått det återkallat
  3. Personer som ska betala skatt för fastigheter, kapitalinkomster eller annat som inte täcks av de skatteavdrag som arbetsgivare, pensionsutbetalare och kreditinstitut gör
  4. Den som har en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige och som själv ska betala in skatt i Sverige.

För att få särskild A-skatt ska man själv skicka in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket. Enklast görs detta via e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Därefter skickar Skatteverket ett beslut där det framgår hur mycket pengar som kommer att belasta skattekontot varje månad och hur mycket man ska betala.

Du är själv ansvarig för att betala in skatten på de fastställda förfallodagarna. Huvudregeln är att preliminärskatten ska betalas den 12:e i varje månad.Dela gärna och sprid kunskapen!

Pic-text-kontakt@2x
 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x