Sjukpenninggrundande inkomst

Wiki-ordlista från NORIAN

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom - Service Manager, Payroll

 

Jag guidar dig igenom svaret.

Marie Vesterblom
Service Manager, Payroll

Vad är sjukpenninggrundande inkomst?SGI (Sjukpenninggrundande inkomst) är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan och som ligger till grund för hur mycket pengar du kan få om du till exempel skulle bli sjuk.

Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar. Därför är det viktigt att du har koll på din SGI och vet hur du kan påverka den.

Sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning - alla dessa ersättningar baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten.

Försäkringskassan fastställer den sjukpenninggrundande inkomsten utifrån den beräknade årliga arbetsinkomsten. När en person inte längre har arbetsinkomster är huvudregeln att den sjukpenninggrundande inkomsten slutar att gälla.

SGI - skydd:
Det finns situationer när den som inte arbetar får behålla sin sjukpenninggrundande inkomst. Det kallas SGI-skydd och gäller till exempel vid arbetslöshet under förutsättning att man är anmäld och aktivt söker arbete genom Arbetsförmedlingen.Dela gärna och sprid kunskapen!

Pic-text-kontakt@2x
 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x