Wiki-ordlista från NORIAN

Skattekonto

Vad är ett skattekonto?

Jag guidar dig igenom svaret

Skatteverket tilldelar alla fysiska och juridiska personer i Sverige som är skydliga att betala skatt ett skattekonto. På skattekontot sammanställs alla skattehändelser, tex skatteinbetalningar, preliminär skatt, slutlig skatt, momsbetalningar, arbetsgivaravgifter etc.


Hur fungerar det?

Skattekontot stäms av varje månad och i särskilda fall skickas ett kontoutdrag ut. På skatteverkets hemsida kan man dock alltid logga in och kontrollera saldot och alla händelser. Det finns ingen avräkningsordning på skattekontot, dvs man kan inte säga att en inbetalning är avsedd för en viss skatt eller avgift.


Om man har ett underskott på mer än 100 kr för fysisk person eller 2 000 kr för juridisk person får man en betalningsuppmaning. Är underskottet mer än 2 000 kr resp. 10 000 kr skickas ett betalningskrav ut. Om betalningskravet kvarstår vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden.


Ränta


På skattekontot beräknas kostnadsränta och intäktsränta. Räntan beräknas dag för dag på det aktuella saldot, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill.

Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Ylva Björkhagen- Service Manager

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x