Wiki-ordlista från NORIAN

Utlägg

Vad är ett utlägg?

Jag guidar dig igenom svaret

När det görs en utgift för någon annans räkning så är det ett utlägg.


Det finns två typer av utlägg, "eget utlägg" och "utlägg för anställda".


Egna utlägg används för att bokföra betalningar för företagets utgifter och som har gjorts med den anställdes privata pengar. Utlägget bokförs som en skuld till den anställde samt att företaget ska stå för kostnaden. Utlägg betalas ut i samband med lönen som ett traktamente eller kostnadsersättning. Det innebär att arbetsgivaren redovisar för utlägget i sin inkomstdeklaration. För att den anställde ska få kompensation för utlägget måste kvitto eller annan dokumentation kunna uppvisas.


När arbetsgivaren betalar privata utgifter som ex. datorer, telefoner, bredband och mat för anställda och som används för privat bruk anses detta vara utlägg för anställda. Utlägg för anställda utgör en skattepliktig förmån såvida inte den anställda betalar tillbaka förmånen inklusive moms till företaget.

Utlägg för anställda ska antingen redovisas som en avdragsgill kostnad eller som en fordran inklusive moms.

Dela gärna och sprid kunskapen!

Vill du veta mer? Kontakta mig idag!

Ylva Björkhagen- Service Manager

 

Social media:

Kontakta oss

NORIAN är en tjänsteleverantör inom redovisning, lön och automatisering med målet att leverera smartare, snabbare och bättre tjänster.

© 2022 NORIAN. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Kontakt | Löfströms Allé 7, 172 66 Sundbyberg, Sverige | Powered by Sitea

Pic-text-kontakt@2x